vrijdag 18 aug 2017
You are here: Home Omgeving Ontwerp Luikerwegtrap gereed: bouw is op handen

Ontwerp Luikerwegtrap gereed: bouw is op handen

donderdag, 09 oktober 2014 00:00

enci 001

In aanwezigheid van een internationaal gezelschap van «Nature after Minerals» en «RESTORE» en diverse andere genodigden werd op 8 oktober bovenop de Sint-Pietersberg het bouwbord onthuld met daarop het ontwerp van de trap met spectaculair uitzichtplatform tussen de oude Luikerweg en ENCI-groeve in Maastricht. Tevens werd op symbolische wijze een start gemaakt met de werkzaamheden. In

oktober starten de voorbereidende werkzaamheden. De daadwerkelijke bouw is gepland vanaf begin 2015.

 


Het ontwerp van de trap en het uitzichtplatform is van Rademacher & de Vries Architecten uit Amsterdam en Zürich. Opdrachtgever van de trap is de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied. De projectleiding van de bouw is in handen van Natuurmonumenten.


Bouw mogelijk door diverse partners
De Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied kan voor de realisatie van de trap rekenen op financiële steun van Natuurmonumenten, ENCI, Gemeente Maastricht en Provincie Limburg. Verder hebben we voor dit project van de Europese Unie subsidie gekregen van het Europese Regionale ontwikkelingsfonds via het Interreg IVB/NWE-programma «RESTORE».

Planning
In oktober 2014 starten de werkzaamheden. In de winter van 2014/2015 zien wandelaars bovenop de Sint-Pietersberg een schuine helling naar beneden ontstaan op de plek waar de trap wordt gebouwd. De daadwerkelijke bouw van de trap met uitzichtplatform start begin 2015. De werkzaamheden duren tot medio 2015.

Terug in de tijd...
De trap zal over een hoogte van circa 40 meter door miljoenen jaren geschiedenis afdalen. Met elke stap gaat de bezoeker duizenden jaren terug in de tijd. Tijdens de afdaling krijgen bezoekers op verschillende plekken subtiel informatie over de geologische opbouw van de route.

Vanaf het plateau van de St.-Pietersberg vormt het bovenste deel van de trap een entrée naar de groeve. Een rolstoeltoegankelijke weg biedt vervolgens toegang - door de bosrand - naar een fantastisch uitzicht over de groeve. Het tweede deel van de trap (afdaling 17 meter) is een rustige afdaling met verschillende zitplekken waar bezoekers kunnen rusten en genieten van de omgeving. Dit deel leidt tot aan het kalksteenpakket genaamd Maastrichtien. Dit is de jongste geologische laag van de Krijtperiode - 72 tot 66 miljoen jaar geleden - die tevens de uitroeiing van de grote dieren als dinosauriërs en mosasauriërs aanduidt. Het laatste deel van de afdaling (20 meter) is iets steiler en loopt parallel aan de mergelwand tot aan de ingang van een ondergrondse mergelgang. Zodra de terreinen onderaan de trap ingericht en veilig zijn loop je via een pad door de groeve richting natuurbad en overgangszone. Op termijn ontstaat zo een verbinding met D'n Observant en de Oude Luikerweg op het plateau van Caestert.

enci 001enci 002enci 003enci 004

Een trap van beton en staal
Door de veranderende samenstelling van de ondergrond zal de trap met twee verschillende methoden worden gebouwd. Het bovenste deel van de trap, dat zich in de dekgrond bevindt, wordt uitgevoerd in beton. Dit deel wordt diep in de grond verankerd waardoor de trap één geheel wordt met de helling. Aangekomen op het mergelpakket verandert de constructie van beton naar staal. De stalen constructie wordt in de dragende mergelwand verankerd en daalt langs de groevewand naar beneden. Langs de gehele trap komen relingen die een eenheid smeden tussen de verschillende delen.

Voor wie durft: zweven boven de groeve
Heel spectaculair wordt het uitzichtpunt dat bij de trap wordt gerealiseerd. Het langwerpige, in staal uitgevoerde platform strekt zich vanuit de bosrand over de groeverand uit en bevindt zich 40 meter boven de bodem van de groeve. De waaghalzen die dit plateau betreden, krijgen een beleving in nietigheid in optima forma.

Nature after Minerals en RESTORE bezoeken ENCI
De presentatie van de trap vond plaats tijdens een bezoek van een internationaal gezelschap van «Nature after Minerals» en «RESTORE» aan Limburg op 7 en 8 oktober. Het gezelschap bezocht deze dagen een aantal winlocaties, waaronder de Grensmaas en ENCI.
Nature after Minerals is een samenwerkingsverband van Engelse natuurorganisaties. RESTORE is een partnership tussen overheden, natuurorganisaties en groeve-exploitanten in Nederland, Engeland, Duitsland en België om kennis te delen en 'beste praktijken' te promoten op het gebied van herinrichting van groeves.
Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied
8 oktober 2014

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Hoofd Sponsor

Banner

Hoofd sponsoren

liliverde heugemrandwyck

Kerk vieringen

Druk hier voor de actuele kerk vieringen.

Nieuws Button

Komende 5 activiteiten

Volg ons via Facebook

Zoek op deze site.

Het weer in Heugem en Randwyck!